Spelregels 2015 - 2016

 

Nieuwe spelregels per 1 augustus 2015 
 
Vanaf 1 augustus 2015 worden in Nederland de volgende spelregelwijzigingen ingevoerd.
 
1.    Veldspelers zijn verplicht mondbescherming ('bitje') te dragen gedurende de wedstrijd. Dit geldt voor alle categorie├źn spelers/speelsters (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden.
 
2.    De huidige lange corner wordt vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied, waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.
 
3.    Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt genomen op de plek van overtreding. De bal wordt niet meer  teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.
 
4.    Een groene kaart betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van twee minuten. De scheidsrechters timen de straftijd. 
 
5.     Voor wedstrijden IN DE SENIORENCOMPETITIE geldt dat spelers op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.
 
6.    Voor wedstrijden IN DE JUNIORENCOMPETITIE geldt dat spelers de bal NIET boven schouderhoogte mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen of spelen. Uitsluitend een (doel)verdediger mag een schot op doel boven de schouder met zijn stick stoppen of laten afkaatsen.

 

Bekijk hier de spelregels voor:

 • Veldhockey 
 • Zaalhockey
 • Jongste jeugd
  • Spelregels 8tallen
    
  • Spelregels 3tallen

  • Regioafspraken 3-, 6- en 8-tal hockey:
   Puntentelling drietal competitie
   De oude puntentelling (winst= 3p * gelijk= 2p * verlies= 1p) komt per direct te vervallen en is met ingang van de komende seizoenshelft als volgt:
   Winst 2 punten
   Gelijk 1 punten
   Verlies 0 punten
   Er kunnen zo maximaal 8 punten behaald worden (bij winst uit alle 4 de wedstrijdjes)

 • 3x overspelen regel
  Deze regio afspraak geldt alleen voor 3-tallen: Bij 3 doelpunten verschil moet er minimaal 3 maal overgespeeld worden vanaf de middellijn (= op de speelhelft van de tegenstander), alvorens er opnieuw gescoord mag worden door het team wat voorstaat. De 4e bal mag op goal. Wordt de bal intussen door de tegenstander aangeraakt, begint het tellen opnieuw