Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 1 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

donderdag 21 november 2024
Tijd T/U Team Tegen team
20:30 Thuis DDW-3 DDHC DDW1
Nieuws

Digna ontmoet Danielle Manie

Nieuws afbeelding 7-4
Elke maand gaat onze redacteur Digna van den Broek in gesprek met een vrijwilliger van onze club. Dit keer op afstand met Danielle Manie, een van de leden van onze scheidsrechterscommissie. 

‘Ouders, meld je aan voor de scheidsrechterscursus. Hockeyervaring is niet nodig!’

Profiel
Leeftijd: 43 jaar
Partner: Ruben
Kinderen: Femke (12 jaar; MD6) en Karlijn (10 jaar; M8E4)
Werkt als: Risk manager bij de Rabobank
Hockeyervaring: geen

Hoe lang ben jij al #altijdthuis op de club?
Zo’n 5 jaar geleden is onze oudste dochter begonnen met hockey. Een jaar of 3 zit ik nu in de scheidsrechterscommissie.

Wat doe je nu precies?
Ik organiseer het scheidsrechtersexamen voor de leden vanaf 16 jaar. De scheidsrechterskaart die je krijgt als je slaagt voor het examen, is een verplichting vanuit de KNHB voor de jeugd vanaf 16 jaar en voor de senioren. Anders kunnen we als club ook niet voldoende scheidsrechters leveren voor alle wedstrijden die er in een weekend gefloten moeten worden.
We vormen met zes mensen de scheidsrechterscommissie. Naast het opleiden van scheidsrechters zorgen we ook voor de clubscheidsrechters plus-opleiding. Dat is voor scheidsrechters die wedstrijden willen fluiten van de eerstelijnselftallen en de wedstrijden die veel kennis en begeleiding vragen. Als er nieuwe wedstrijdregels komen, ondersteunen wij bij het invoeren ervan. Ook zorgen we ervoor dat startende scheidsrechters altijd worden begeleid door meer ervaren scheidsrechters.

Hoe doe je dat dan?
Twee keer per jaar organiseer ik het examen. Met de voorbereidingen daarvan ben ik wel even bezig. Ik zorg ervoor dat de leden worden uitgenodigd en kijk of het cursusmateriaal (e-learning via de KNHB) online beschikbaar is. Verder plan ik twee avonden: de spelregelavond waar uitleg wordt gegeven over de regels en het examen wordt geoefend en de avond waarop het examen wordt afgenomen door de KNHB.
Per half jaar krijgen zo’n 70 tot 80 leden een uitnodiging. Tenminste driekwart hiervan slaagt in een keer voor het examen. Er is altijd een aantal mensen dat verhinderd is bij het afnemen van het examen of dat het niet heeft voorbereid. Het theoretische deel vraagt niet veel inzet en is goed te doen. Het fluiten zelf leer je - net als autorijden - door het te doen in de praktijk.
We kunnen trouwens altijd scheidsrechters gebruiken. Ik wil dan ook eigenlijk meteen een oproep doen: Ouders, meld je aan voor de scheidsrechterscursus. Hockeyervaring is niet nodig! Aanmelden kan via [email protected] (vanwege het coronavirus kan er even geen nieuwe cursus worden gepland, red.).
 
Daar ben je zeker wel veel tijd mee kwijt?
In de maand voorafgaand aan het examen ben ik er ongeveer 10-15 uur mee kwijt. En dat dan twee keer per jaar.
 
Wat maakt het leuk om dit te doen? Leukste ervaring?
Wat ik er leuk aan vind is dat ik door mijn inzet nieuwe scheidsrechters aflever voor de club. Ook hoor je soms terug hoe leuk een nieuwe scheids het vindt om te fluiten. Fijn dat ik zo een bijdrage aan de club kan leveren zonder dat ik hockeyervaring heb.
 
Wat maakt de club jouw #altijdthuis?
Het plezier dat mijn kinderen hebben op het veld en de gezelligheid met de ouders langs de lijn.

Ook vrijwilliger worden bij MHC Rosmalen? Geef #altijdthuis en stuur een e-mail naar [email protected]. We kunnen je hulp heel goed gebruiken, ook als je geen hockeyervaring hebt. Juist nu!